Kinderlokkers

 

Zo maak je jouw kinderen weerbaar tegen kinderlokkers

Kinderen trappen massaal in val

Kinderen die ten prooi vallen aan kinderlokkers, het is de nachtmerrie van iedere ouder. Hoewel kinderen weten dat ze niet met vreemden mee mogen gaan, blijkt uit een nieuw experiment dat zeven van de tien kinderen dit advies aan de laars lapt. VROUW geeft je daarom een aantal handige tips om je kinderen weerbaar te maken.

Het actualiteitenprogramma Daybreak voerde het experiment uit in een speeltuin met kinderen onder de elf jaar. In slechts anderhalve minuut overtuigde de vriendelijk ogende man, een medewerker van het experiment, de kinderen om met hem de speeltuin te verlaten op zoek naar zijn kind of hond. Dat terwijl de kinderen daarvoor gewaarschuwd waren door hun ouders om niet met vreemden mee te gaan.

Grooming

Niet alleen op straat vallen kinderen in de handen van kinderlokkers, ook op het web worden kinderen in de val gelokt. Dit digitale kinderlokken wordt ook wel grooming genoemd. Maar hoe bescherm je jouw kinderen op straat maar ook online tegen kinderlokkers? VROUW geeft een aantal tips.

1. Vragen

Het allerbelangrijkste is dat kinderen weten dat ze nooit ergens heen mogen gaan zonder het aan papa en of mama te vertellen. Leg je kinderen ook uit dat het jou ongerust maakt als je niet weet waar ze zijn en dat het daarom belangrijk is om, in welk geval dan ook, eerst te zeggen waar ze heen gaan.

2. Vreemden

Attendeer je kind er op dat het nooit met vreemden mee mag gaan. Hoe aardig of lief iemand ook is.

3. Verleidingen

Kinderlokkers proberen kinderen vaak mee te krijgen door ze te verleiden. Leer je kind daarom dat ze nooit met iemand mee moeten gaan die ze ijsjescadeautjes of snoepjes aanbiedt.

4. Spreek een wachtwoord af

"Papa en mama weten dat ik jou kom ophalen", is een welbekende truc van kinderlokkers. Het is daarom verstandig om met je kind een wachtwoord te bedenken. Spreek met je kind af dat papa of mama je op komt halen, als het iemand anders is, dan moet die eerst het wachtwoord zeggen. Laat je kind een wachtwoord bedenken en herhaal dit wachtwoord in spelletjes.

5. Oefenen

Je kunt het kinderen in de oren knopen, maar als er zich een situatie voordoet, is de kans groot dat ze niet in de gaten hebben dat ze oog in oog staan met een kinderlokker. Het is daarom goed om met je kinderen te oefenen. Maar er een spelletje van en vraag ze dingen als: "Wat zou je doen als een oude mevrouw vraagt of je mee gaat naar haar huis voor vers gebakken koekjes?" of "Wat zou je doen als een vriendelijke meneer vraagt of je meegaat om zijn pasgeboren puppy's te bekijken?"

6. Social media

Maak je kind bewust van de gevaren van social media zoals Facebook. Zorg ervoor dat de pagina's van je kind alleen zichtbaar zijn voor familie en vrienden en niet voor wildvreemden. Maak je kind tevens duidelijk dat hij of zij niet zomaar vriendschapsverzoeken van vreemden moet accepteren. 

7. Chatten

Attendeer je kind op de gevaren van chatten. Het is belangrijk dat ze beseffen dat ze niet weten met wie ze in werkelijk praten en dat iemand zich heel anders voor kan doen. Daarnaast is het goed om je kind uit te leggen dat hij of zij nooit zijn persoonlijke gegevens mag verstrekken of met iemand mag afspreken. Het is ook raadzaam om ongewenste activiteiten, zoals het uitkleden voor de webcam, te bespreken. Vraag je kind tot slot om altijd eerlijk te zijn over bedreigende, vreemde of beangstigende situaties.

8. Praten

Om te weten waar je kind zich mee bezighoudt op het web, is het belangrijk om gesprekken te voeren. Met wie heeft je kind onlangs gechat? Waar hadden ze het over? Was het leuk? Daarnaast kun je ook afspreken met je kinderen dat je af en toe de computer controleert. Leg uit dat je dit niet doet om te controleren, maar om tebeschermen.

Bron: de Telegraaf Vrouw 17 juli 2014

 

    

     Andere sites  

     Handige links

    

 

 Boeken & tijdschriften

 

 

wordt aan gewerkt

    

      Speelgoed

 

 

     wordt aan gewerkt

 

     Nieuws:

     Stop vechtscheiding

     Help! Mijn kind gaat online!

     Kinderlokkers