Help! mijn kind gaat online!
Maak je kind mediawijs. Maar hoe dan?
Onze kinderen zijn geboren in een tijdperk van computers en internet en kennen geen wereld zonder digitale media. Ze swipen, pingen en whatappen dat het een lieve lust is en lijken moeiteloos hun weg te vinden op alles wat een beeldscherm heeft. En wij, de ouders, staan aan de zijlijn.
Help! Denk je. Maar laat je niets wijsmaken. Jij bent dan misschien minder handig met die knoppen, je bent wel veel beter in staat om de risico's in te schatten. Die zijlijn, daar heb je jezelf neergezet.Dat zegt Gemma Steeman, gecertificeerd Nationaal MediaCoach en moeder van 3. Ze heeft zich gespecialiseerd in kinderen en nieuwe media en geeft ouderavonden, trainingen en medialessen op scholen over onderwerpen als privacy op Hyves en Facebook, cyberpesten, games, mobieltjes en digitale kinderlokkerij.
Opvoeden doet niemand meer zonder media
"Mediaopvoeding is belangrijk. Veel ouders en leerkrachten worstelen met vragen over hoe ze moeten omgaan met nieuwe media, hoe ze met hun kind moeten praten over online veiligheid en privacy. Een MediaCoach begeleidt daarin en maakt kinderen weerbaar. Dat noemen we mediawijsheid."
54% van de 3-jarige kinderen speelt geregeld of vaak op een tablet - Bron: lene Miene Media 2013
Mediaopvoeding - de le stap
Haar eerste tip op het gebied van mediawijsheid: alle begin is simpel. Ga gewoon samen met je kind achter de computer zitten. Of neem samen de iPad op schoot. Kijk mee.Stel vragen. Laat je kind ook vragen stellen. Toon interesse in hetgeen ze leuk vinden en observeer hun gedrag.
Wat kun je als ouder doen?
Uit recent onderzoek is gebleken dat 56% van de ouders zich alvraagt hoe ze de veiligheid van hun kind online kunnen bewaken. Voor deze ouders ontwikkelde ze een e-cursus vol handige tips en leuke opdrachten.
"Er is veel lesmateriaal beschikbaar voor kinderen, pubers en docenten maar helemaal niks voor de ouders. Terwijl ook zij zitten te springen om handvatten. De e-cursus bestaat uit 8 lessen en behandelt onderwerpen als privacy, Google, pesten, games en omgaan met online reclame.
"Wil je meer weten over de e-cursus of wil je op jouw school een ouderavond of themaweek rondom mediawijsheid? Meer info vind je op www.kinderenopintemet.nl
Overgenomen uit: Preventie/informatie krant jaargang 3 nr. 1 2014