Heimwee

 

Het ene kind is het andere niet en zo kan het ene kind zich enorm verheugen op een logeerpartij en is dat voor een ander kind juist een angstaanjagende gedachte.

Er zijn situaties echter situaties waarin het nodig of wenselijk is dat een kind logeert.
Ook kan een kind overdag heel zeker van zichzelf zijn als het gaat om logeren of op kamp gaan, maar dat kan snel veranderen. Als het klokje richting bedtijd tikt, dan tikt het hartje van het kind sneller en denkt het aan mama of papa en roept daarmee meer allerlei gevoelens op.

 

Hoe om te gaan met heimwee?

 Doe het stapsgewijs en begin dus eerst met een nachtje logeren bij de lievelingsgrootouders of bij de favoriete tante en oom.
Laat het kind een tekening maken of iets knutselen om mee te nemen en laat het zelf vast vasthouden. Het voordeel hiervan is dat het kind dat de gedachten van het kind bij de tekening of het knutselwerk zijn in plaats van dat zijn gedachte zich vooral richten op het logeren en dus het vertrek van ouders.
Overleg met grootouders enz. wat er op het programma staat, bijv. dat het kind mag meehelpen met koken, de spelletjes die er gedaan kunnen worden en dat het kind de volgende dag samen met oma koekjes mag bakken enz.

Laat merken dat je het fijn vindt voor het kind dat het mag logeren en dat je ervan overtuigd bent dat het kind en bijv. de grootouders het leuk hebben samen.

Vaak is het niet handig om aan het eind van de dag het kind te bellen om het welterusten te wensen, want het horen van de stem van mama/papa kan bij het kind het gevoel van heimwee aangewakkerd worden.

Praat ook niet over dat je het kind ophaalt als hij heimwee krijgt, want dan is de kans groot dat je het kind voortijdig op kan halen.

Stop geen foto van ouders of broertje/zusje in de koffer, want dan kan het verlangen naar huis oplaaien of groter worden.

Geef vertrouwde spulletjes mee zoals de lievelingsknuffel en wat speelgoed.

En eventueel – in geval van nood omdat het kind echt op het logeeradres moet blijven – kan je bij heimwee gevoel gebruik maken van een placebo. Je koopt bijv. vitaminetabletjes en flesje bij de apotheek en zet er een vreemde naam en dosering op (handschrift dat het kind niet kent) en vertel op een geloofwaardige manier dat het antiheimwee pilletjes zijn.

 

Als het kind een heimwee moment krijgt, dan:

  • Niet boos en/of teleurgesteld worden, maar juist begripvol.
  • Zorg voor afleiding zoals samen een tent bouwen van lakens en dekens in de kamer/keuken of van hout buiten of het kind in bad laten spelen met een bellenblaas enz.
  • Overtuig het kind dat je bij hem blijft tot het slaapt en dat je dan pas naar beneden gaat, maar dat je hem ook beneden kan horen als hij roept.

 

Voorafgaand aan het logeren:


Als het kind kan schrijven, dan samen een dagboekje kopen waarin het kind alles kan schrijven wat het mee maakt en aan ouders wil zeggen.
Ook een fototoestelletje kan functioneel zijn, want dan kan het kind later alles laten zien en de fijne dingen tijdens logeerpartij herbeleven.

Gaat het kind op kamp, dan samen inkopen om uit te delen aan de andere kinderen.
Zorg dat het kind p de kamer bij een vertrouwd vriendje slaapt.
Een zaklamp voor de donkere momenten.
Een spelletje wat het kind ook als het donker is mee kan spelen om zijn gedachte te verzetten.
Informeer leerkracht en/of kampleiding dat het kind heimwee kan krijgen.

 

 

    

     Andere sites  

     Handige links

    

 

 Boeken & tijdschriften

 

 

wordt aan gewerkt

    

      Speelgoed

 

 

     wordt aan gewerkt

 

     Nieuws:

     Stop vechtscheiding

     Help! Mijn kind gaat online!

     Kinderlokkers